Jsem alkoholik ?

Share

Před 2 dny mi přišel výsledek z Genomelinku, že podle jedné vysoce spolehlivé studie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23364009/ mám téměř stoprocentní pravděpodobnost, že budu těžký alkoholik. Nejdřív jsem to odškrtla jako nepravdivé, protože vůbec nepiju a alkohol mi nechutná.

Ale docela mi to vrtalo hlavou. Shodou okolností jsme s dcerou řešily, jak je možné, že jsme po pečivu tak nafouklý a jako ožralý, vůbec nám to nemyslí, aspoň já mám problém vzpomenout si na nějaké slovo, no přesně jako když se na silvestra trochu napiju šampáňa. Samozřejmě jsem četla knihu Život bez pšenice, která se v originále jmenuje Wheat belly, což znamená pšeničné břicho, tam to vysvětlují lepkem.

Ale nešlo mi na rozum, proč po těstovinách, po sušenkách, piškotech a podobně, i pšeničných, vůbec tak nafouklá nejsem ?

Už dřív mě napadlo, jestli to není tím droždím, protože to se přece nafukuje to těsto. Jenže jsem se domnívala, že to jsou nějaké bakterie a ty přece umírají při 40°C, jak se všude píše.

Takže jsem zkoušela několik týdnů jíst kváskový chleba, nebo i čistě žitný kváskový chleba, taky jsem si zkoušela dělat vlastní kvásek několik týdnů a péct z toho svůj chleba, jestli se budu cítit líp. Ale co se týče té nafouklosti a omámenosti to bylo snad ještě horší !!!!!

Až včera jsem zjistila, že to jsou vlastně kvasinky (mě to nedocvaklo, protože jsem pořád v takovém poloomámeném stavu), a ty při dostatku tepla a cukru se rychle množí a přitom vzniká alkohol (!) a kysličník uhličitý, který nafukuje to těsto. Takže asi zřejmě když sním nějaký chleba, tak ten má uvnitř určitě nějaké živé kvasinky. Ty potom přežívají v tom tenkém střevě ? A vyžadují cukr a dělí se tam za vzniku alkoholu a kysličníku uhličitého ?

Ještě jsem četla na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/michaelovy-experimenty/778-kvasinky-experti-na-preziti/, že ty kvasinky droždí Saccharomyces cerevisiae přežijí jak teplotu -196°C tak teplotu varu 100°C. Takže asi přežijou ledacos, třeba i kyselinu v žaludku ?

Takže dneska jsem to na tom Genomelinku změnila na pravdivé, i když sice alkohol nepiju, ale na pečivu jsem závislá strašně moc, to je pro mě úplně neodolatelné. A bude to ten alkohol v tom.

Vždycky se říká, že se postí o chlebu a o vodě. Asi bychom se měli spíš postit od chleba 🙂 A to jsem vydržela už několikrát i několik měsíců, a vždycky mi úplně šrotovaly myšlenky a nafouklá jsem nebyla. To jsem ale připisovala té pšenici, protože ona možná opravdu obsahuje nějaké ještě jiné omamující látky, jako nějaká bylina.

Jenže mi ten chleba pořád strašně chyběl, zkoušela jsem jiné varianty a není to ono. Člověk se potřebuje do něčeho pořádně zakousnout, jak říká moje maminka.

Teď mi to docela myslí, ale už asi 3 dny jím jen hodně opečené tousty, takže to možná taky zabíjí ty kvasinky.

Share

Leave a Reply